Lesena ali PVC okna?


Okna so pomemben element vsake zgradbe, saj nam omogočajo občutek odprtosti, nam dajejo svetlobo, so estetski dodatek stavbi in so odgovorna za to, koliko toplote in zvoka prepuščamo v ali iz stavbe.
Ko izbirate prava okna (lesena ali PVC okna) za vaš dom, si za to vzemite čas, saj je zelo pomembno kakšna na koncu izberemo. Tu poskušajte izbrati res kvalitetna, saj lahko s tem dolgoročno prihranite. Zakaj? Če imate nekvalitetna okna, boste imeli bistveno več toplotne izgube, kar pa pomeni dosti večji strošek ogrevanja.


V čem so boljša PVC okna?
Trenutno so v Sloveniji vedno bolj v uporabi PVC okna. Narejena so iz kvalitetnih materialov, imajo majhne toplotne izgube in ne prepuščajo zvoka. Poleg tega so enostavna za čiščenje in vzdrževanje (ni jih potrebno na nekaj let zaščititi z barvo, tako kot lesena). Tudi življenjska doba za PVC okna je bistveno daljša kot za lesena. Tudi tu prihranite.

PVC okna so tudi bistveno lažja od lesenih, zato je montažna dosti lažja.


In v čem so PVC okna slabša?
Imajo pa eno slabo lastnost, ki je še posebej opazna v starejših zgradbah. Lesena bistveno bolj dihajo kot PVC, zato se lahko pri PVC oknih začne nabirati vlaga v stanovanju. To se nam potem pokaže s plesnijo na stenah. Nove hiše, ki so zgrajene z bolj kvalitetnih materialov, ki dihajo, tega ne bodo opazile. Če pa imamo starejšo hišo, pri katerih menjamo lesena na PVC okna, se skoraj vedno začne nabirati plesen na nekaterih delih notranjosti hiše.

Vsakdo, ki je pristaš varstva okolja in recikliranja materialov, verjetno pomisli na to, da so lesena okna lažje razgradljiva in manj obremenjujejo okolje. Delno drži, moramo pa tudi vedeti, da so PVC okna iz zelo kvalitetnih materialov in jih lahko na koncu recikliramo in tako obvarujemo okolje.